CO TO ZA KATULKA

Oto dlatego “katulka”

 

“(…) Każdy zaś pieróg będzie mógł zawierać,

oprócz zwykłego w tych razach nadzienia, najrozmaitsze

nasze niespodzianki, które sprawiają, że każdy posiłek staje się

ciekawszy i emocji pełen, zawierając w sobie odrobinę ryzyka.

Kiedy już sie sklei, można przystąpić do części następnej,

czyli do ugniatania w rękach z reszty farszu tak zwanej katulki –

jednej – albo, kiedy dopisze szczęście i pomyślność, nawet i kilku.

Taka katulka z ręki gospodyni jest najpiękniejszym dnia ukoronowaniem,

za pracę nagrodą, wysiłku osłodą i poczęstunkiem niespotkanym

w całym świecie. Kto nie jadł katulki, nic nie wie o życiu. (…)”

 

Tomasz Różycki, ”Dwanaście stacji”, st.27

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: